Quantcast
Channel: Populär Astronomi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 816

Ny supernova i Cigarrgalaxen blir lätt att skåda från Sverige

$
0
0

sn_m82_grinde_wahlström
Den redan spektakulära galaxen M82 har fått en ny stjärna: före (t v) i en bild av Jonas Grinde, och efter. Den nya supernovan fångades i morse svensk tid av Robert Wahlström i Alingsås med det fjärrstyrda teleskopet T11 i New Mexico, USA. (Foton: Jonas Grinde och Robert Wahlström)

En nyupptäckt supernova 12 miljoner ljusår bort ser ut att vara den närmaste smällen i sitt slag sedan 1937.
Sent på tisdag kväll den 21 januari 2014 upptäcktes en ny supernova i galaxen Messier 82, även känd som M82 och som Cigarrgalaxen. Snabba observationer med det stora Palomarteleskopet i USA, som togs av ett forskarlag där svenska astronomer ingår, visar att supernovan är den närmaste i sitt slag sedan 1937. Teamet, vars svenska gren leds av Jesper Sollerman i Stockholm, rapporterar mätningarna i ett Astronomer’s telegram. Upptäckaren var den brittiska astronomen Steve Fossey.
Mätningarna hittills tyder på att supernovan kan bli synlig i början av februari för amatörastronomer med små och medelstora teleskop. Redan nu lyser den med magnitud 11,7 och kan väntas nå magnitud 10. Det är ungefär lika bra som supernova 2011fe som small för två år sedan; med tur kan den bli ännu ljusstarkare och kunna ses med fältkikrare. Liksom SN 2011 fe i galaxen M101 den ligger den bra till för svenska observatörer, en bit till höger om Karlavagnen och över horisonten hela natten. För att hitta den behöver du ett mindre teleskop och en bra stjärnkarta. Den första svenska observation har redan rapporterats, av Robert Wahlström i Alingsås (se diskussionstråden på Astronet) med ett fjärrstyrt teleskop i USA.
Så om du vill se en supernova med egna ögon är de närmaste veckorna ett utmärkt tillfälle att damma av det egna teleskopet – eller leta upp en amatörastronom som kan visa den för dig. Den lär bli ett populärt objekt vid stjärnträffen Värmland Star Party i slutet av februari.
Det finns flera slags supernovor, och den här typen kallas Typ Ia. Bakom varje sådan smäll, de tros förresten skapa en stor del av det järn du har i ditt blod, uppstår när en vit dvärgstjärna sprängs tack vare ett tillskott av gas från en närliggande följeslagare. Det är sådana supernovor som ligger bakom upptäckten av den mörka energin och universums accelererande expansion som gav Nobelpriset i fysik 2011. Den nya supernovan i M82, som ligger bara 12 miljoner ljusår bort, är den närmaste sådan supernova som setts sedan 1937.
Närheten ger bland annat möjlighet att avslöja vilket slags dubbelstjärna som exploderat, en fråga som gäckat astronomer i decennier. Stockholmsastronomen Peter Lundqvist vill göra det genom att upptäcka radiovågor från smällen.
– Vi har triggat det engelska radioteleskopnätverket Merlin och frågat om en extra lång integrering, säger han.
Supernovan har i skrivande stund inte fått någon officiell beteckning; kanske får den heta SN 2014J eller 2014K.
Sveriges variabelobservatörer kommer att samla svenska mätningar av supernovan på sin hemsida.

Dela


Viewing all articles
Browse latest Browse all 816